Háttere és célja

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a mozogni vágyók körében egy több évezredes múltra visszatekintő, tradícionális életmód-filozófia: a jóga. (A jóga mozgásszervi része az ászanák, azaz a testgyakorlatok). Gyógytornász-szemlélettel a jógagyakorlatok rendszere nagyszerű, de nem megfelelő használatuk (alkalmazásuk) sok veszélyt is hordozhat magában. A hagyományos tradícióban a jógát gyakorlók és tanulók testének és képességeinek ismerete elengedhetetlen volt a jógát tanítók részéről. A helytelen jóga gyakorlás során kialakuló sérülések elkerüléséhez, illetve a már kialakult mozgásszervi sérülések rehabilitációja során felhasználható gyakorlatokat, gyakorlatsorokat mutatunk be a megfelelő progressziókkal a tanfolyam során.

A mozgásszervi jógaterápia csaknem két évtizedes gyógytornában és jógagyakorlás során szerzett tapasztalatok útján, páciensek, jógagyakorlók, jógaoktatók segítségével, gyógytornász szemlélettel kialakított rendszer. A tananyag kialakítása során integráltuk a gyógytornász, a jógaoktatói, a Pilates-oktatói és a manuálterápiás tapasztalatainkat, valamint a napjainkban felfedezett fascia-myofasciális láncokkal.

Továbbképzésünk során ismertetjük és elemezzük a különböző emberi testtípusokat, mozgás és tartásmintákat és a hozzájuk kapcsolódó myofasciális láncokat. Megtanulunk terápiásan és megelőzésként alkalmazható jógapózokat és gyakorlatsorokat, a test statikus és gyakorlás közbeni dinamikus korrekcióit, melyekkel egyrészt harmonizálhatók a hibás tartásminták, másrészt segítségükkel helyes belső testérzékelés – testkép alakítható ki.