Tudtad, hogy ha nem dolgozik a farizmod, attól is fájhat a derekad?

A farizmok funkcionális kapcsolatban állnak több másik izommal. Például az derékfeszítő izmokkal, a négyszögű ágyékizommal, vagy a combhajlító izmokkal. Bizonyos mozgásoknál (például csípő feszítés) fontos, hogy az izmok megfelelő sorrendben kapcsolódjanak be a mozgások során (MOZGÁSSZTEREOTÍPIA), mert ha ez a bekapcsolódási sorrend felborul, a rendszer izmai funkciózavarosak lesznek. Ha sokat ülünk, nem sétálunk meredek terepen, nem használjuk a farizmokat, ráadásul az üléssel palacsintává lapítjuk őket, akkor egy idő után ezek az izmok tónustalanok, funkcióvesztettek lesznek (magyarán „kikapcsolnak”). Ha kikapcsolnak a farizmok, másik izommal fog a szervezet kompenzálni, és gyakori, hogy emiatt az ágyéki gerinc feszítő izmai túlterhelődnek, feszessé válnak (ehhez hozzájöhet még a sok üléstől rövidült combhajlítók rövidülése-feszülése is) ami oka lehet a derékfájdalmak kialakulásának.
Tipp:
• Csípőextenzió (csípőfeszítés) során ügyelj arra, hogy dolgozzanak a farizmok, és ne a combhajlítók (Hamstrings ) dolgozzanak helyettük.
• Ne csak a farizmokat aktiváld, hanem előtte lazítsd (hengerrel, tüskés labdával) a Hamstringset és a derék területét
Végezd el az alábbi gyakorlatot!
1. feküdj a hasadra, két kezedet tedd a homlokod alá, aktiváld az alhasad, és a farizmokat.
2. végig tartsd aktívan az alhasad és a farizmokat és emeld meg az egyik lábad pár centire a talajtól (a medencéd nem mozdulhat el), tartsd meg a helyzetet 30 másodpercig és közben lélegezz egyenletesen
3. tedd vissza a talajra és cseréld meg a lábakat
4. ismételd a gyakorlatot 5x mindkét lábbal
5. 5x ismétlés után ringasd meg a medencédet jobbra-balra, majd lélegezz a hasadba 3X
Plusz infó:
Fascia: a farizom része a hátsó funkcionális vonalnak (posterior functional line, vagy más irodalomban HÁTSÓ FERDE SLING-posterior oblique sling). Az ide tartozó izmokat (például latissimus dorsi-széles hátizom) is érdemes megvizsgálni, ha a farizommal gubanc volt.
További remek stabilizáló és mobilizáló gyakorlatokkal várunk téged a PGS tanfolyamunkon!